🐖 Hokverrijking met levende meelwormen is heel aantrekkelijk voor varkens en komt dichtbij hun natuurlijke gedrag. Onze wetenschappers Herman Vermeer, Thijs Almekinders en Fleur Veldkamp doen onderzoek naar biologische varkens die we of geen meelwormen krijgen. De wormen vallen vanuit een voorraadton boven de dichte vloer naar beneden.
♻️ Deze insecten kunnen gekweekt worden op reststromen en passen dus goed in een circulaire landbouw. Dit is een van de speerpunten in de Regiodeal Foodvalley, waar dit project onderdeel van uitmaakt.
📏 Op twee bedrijven meten we gedrag, welzijn en gezondheid van de dieren. Vivian Witjes van Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) werkt ook mee aan de proef. Zij meet of varkens die levende meelwormen krijgen meer positieve emoties ervaren. De verwachting is dat varkens met meelwormen als hokverrijking minder geneigd zijn om te staartbijten. Verder nemen we groei en voederconversie mee, maar daar verwachten we geen verschil in.
✔️ Op het eerste bedrijf zijn de waarnemingen afgerond en op het tweede zijn we in de laatste fase. We zien dat de varkens gek zijn op de meelwormen en dat ze deze tot het laatste exemplaar van de dichte vloer opnemen. De voorlopige conclusie dat het een welzijnsverbetering is voor de biologische varkens lijkt dus terecht!
Volledige post op LinkedIn: https://shorturl.at/ftV5r